Peynir Hakkında

Peynirin sağlık açısından önemi:

  • Peynir, süt ürünleri arasında besin değeri en yüksek olandır, protein, mineraller ve vitaminler gibi esansiyel maddeler bakımından zengin bir kaynaktır. A, B ve E vitaminleri, kalsiyum ve fosfor içerir. Peynir protein açısından sütle aynı gereksinimi karşılayacak değerdedir. Özellikle beyaz peynir ve lor protein açısından zengindir.
  • 100 gram peynir yetişkin bir insanın günlük mineral ihtiyacını karşılar.
  • Peynir, kolay hazmedilir ve diğer gıdaların hazmolmasına yardımcı olur. Bu özelliği nedeniyle sofraların baş tacıdır.
  • Peynir, toplam yağ alımını çok az arttırmaktadır. Ayrıca kollesterol oranı en düşük gıdalardan biridir.
  • Peynirde laktoz yoktur yada çok düşük oranda bulunur. Bu nedenle peynir, sütü sindirmekte zorlanan kişiler için alternatif bir gıdadır.
  • Peynir, çocuklarda boy uzamasını önemli ölçüde artırır, kemik gelişimine yardımcı olur. Kadınlarda da kemik yapısının güçlü kalabilmesini sağlar. Ayrıca diş sağlığı için vazgeçilmez bir besindir.

Peynirin Saklanması:

  • Peynir, +3, +50C de, ışıksız ortamda (buzdolabında, sebzelik gözünde) saklanmalıdır.
  • Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır. Aksi taktirde peynir nemini kaybeder, aroması ve lezzeti azalır.
  • Beyaz Peynir; ambalajı açıldıktan sonra, içme suyuna, yumurta yüzecek kadar tuz eklenerek hazırlanan sıvıda saklanabilir. Böylece peynirin olgunlaşma süreci de devam eder. Peynir dilimler ayrılmadan saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması enaza indirilebilir. Kabuklu peynirler (eski kaşar gibi), kabuğu temizlenmeden saklanmalı, temizleme işlemi peyniri tüketmeden hemen önce yapılmalıdır. Krem peynirler mutlaka kendi ambalajı içinde ve kapağı kapalı olarak saklanmalıdır. Kızartma peynirleri tüketilmeden önce 4-5 saat suda bekletilerek suyu azaltılmalıdır.
  • Beyaz peynir dışındaki peynirler yıkanmaz, su ile temas peynirin lezzet ve aromasının kaybolmasına yol açar.
  • Beyaz peynirleri keserken, bıçağı ıslatmak peynirin düzgün kesilmesine yardımcı olur.

Paketli peynirin avantajları:

  • Servis anında peynirin kirlenmesini önler (teneke açılırken temiz olmayan alet kullanımı, kalıbın tenekeden çıkartılması sırasında eldiven kullanılmaması vs.)
  • Paketin üzerinde tüketiciyi aydınlatıcı bilgiler bulunur, son kullanma tarihi, besin değeri ve içeriği açıklanır.
  • Paket, ürünün deforme olmasını önler ve kötü kokuların peynire bulaşmasını önler.
  • Tüketici paketli peyniri, vakum ambalajını açmadan buzdolabında uzun süre saklayabilir, hemen tüketmek zorunda değildir.

Peynir alırken dikkat:

  • Beyaz peynir çok fazla gözenekli olmamalıdır. Gözeneklerin fazlalığı, asitli süt kullanıldığını gösterir.
  • Beyaz peynir ambalajına çok fazla su salmamış olmalıdır, aksi taktirde olgunlaşmadığı anlaşılır.
  • Tadıldığında çok fazla ekşilik veren beyaz peynir iyi değildir. Fakat az bir ekşilik de yoğurt kültürünün kullanıldığını gösterir.
  • Taze kaşar peyniri açık sarı renkte, homojen yapıda, süt kokulu, kolay dilimlenebilir ve az tuzlu olur.
  • Dil peyniri az tuzlu olmalı ve lif lif ayrılabilmelidir.